Denne øvelse går ud på at tegne en personlig mandala. I denne forbindelse betyder ’mandala’: en tegning i en cirkel. Til øvelsen skal du bruge tegnepapir og så mange farver som muligt, du vælger hvilken slags.

tegne en mandala

2 Mandalaer tegnet med ½ års mellemrum

 

Sæt dig ved et bord et sted, hvor du ikke vil blive forstyrret i mindst en time, med papir og farver inden for rækkevidde. Du kan sidde i stilhed eller du kan spille noget meditativt musik.

Øvelsen skal udføres så meditativt som muligt.

Du kan eventuelt vælge et tema som du vil arbejde med i tegningen, men det er ikke nødvendigt. Det kan være en drøm, eller et tema i dit liv, du gerne vil belyse.

  • Du starter med at lave en cirkel på papiret, der er så stor som muligt. Tegn et centrum i cirklen. Brug noget tid blot på at se på den tomme cirkel.
  • Luk øjnene og tag nogle dybe åndedrag, så du kommer i en meditativ tilstand. Herefter åbner du igen øjnene, mens du bevarer den meditative tilstand så godt som muligt.
  • Følelserne sidder i kroppen, og man kan starte med at undersøge, hvilken bevægelse man har lyst til at gøre. Prøv så at lave bevægelsen med farven, og lad hånden bestemme hvordan strøgene skal se ud. Man kan sige at man lytter til hvad hånden har lyst til at gøre, uden at være fokuseret på resultatet. Samtidig tager man den farve, man umiddelbart føler sig mest tiltrukket af, går ind i processen og bruger bevægelsen og farven så længe der er energi i det. Så lader man sig føre over i andre bevægelser og andre farver. Der kan være flydende overgange og ind imellem tomrum eller pauser - det vigtige er at man liver ved med at lytte ind. Prøv at undgå at styre og forcere noget, det vil sige, at tvinge energien eller farven til noget bestemt.
  • Tegn det der dukker op i dit sind, så godt du formår. Tegn abstrakt eller brug enkle symboler og farver. Det vigtige er at forsimple og vise de mest elementære kvaliteter, for at udvikle en symbolsk opmærksomhed. Lad din intuition vælge de farver og figurer der føles rigtigt.
  • Mens du arbejder, fylder du din mandala med din åndelige længsel efter at blive vist dit sande selv, din sande vej.
  • Mens du arbejder med din tegning, veksler du mellem at se på det du laver og på hele cirklen, for at se hvor den trænger til balance.
  • Se på din tegning fra flere vinkler, vend den på højkant og på hovedet. Hvad der er op og ned kan ændre sig gennem processen. Prøv også at se på den på afstand. Fyld efterhånden hele cirklen ud, og fasthold den meditative tilstand så godt som muligt. Se på din tegning og mærk efter om der er noget, du kunne tænke dig på en anden måde. Lav dette om eller tegn en ny tegning.
  • Hold op, så snart du mærker at energien er ved at slippe op. Hvis din mandala endnu ikke føles færdig, gemmer du den væk og tegner videre på den når du føler for det.
  • Når du føler din tegning er som den skal være stopper du. Skriv navn, dato og titel på din tegning, eventuelt på bagsiden. Hvis du har lavet flere tegninger samme dag, så nummerer dem. Opbevar dine tegninger i et chartek, eller på en anden god måde.

Dialogen med et billede kan ligesom maleprocessen være meget langvarig, og indsigten kan komme lidt efter lidt. Derfor er det godt at hænge billedet op, så du jævnligt kan se på det. Lad dets energi udstråle og tiltrække, de erkendelser du har brug for.

Man kan få den oplevelse, at billedet ”snakker”, at det påkalder sig ens opmærksomhed. Stiller man sig åben overfor billedet, og gemmer væk hvad man evt. tidligere har oplevet i det, vil man før eller senere opleve, hvad det har at ”sige”.

Det er ikke vigtigt, at du med det samme kan sætte ord på en eventuelt løsning, det der er vigtigt, er at du opnår en følelse af, at du har lavet en tegning, som har betydning for dig. Du har tegnet noget, som er dukket op fra din underbevidsthed. Når du ærer det, accepterer det, og med tiden integrerer det fuldt ud, viser du dig selv dyb respekt for dine ukendte sider. Denne respekt vil føre til personlig vækst.

I en periode startede Jung hver dag med at tegne en ny mandala, og han studerede senere serien for at studere sin udviklingsproces. Jung havde en teori om, at mandalaen er den sande symbolske gengivelse af oplevelsen af at være et individ, og kan repræsentere sjælens følelse af total helhed, enhed med naturen, enhed med menneskeheden, enhed med Gud.

 
 

Udvalgte artikler

Nyhedsbrev

Få besked når der sker noget nyt.

betalingsmuligheder