Man opdeler farver i varme, kolde og neutrale farver. De varme farver er rød, orange og gul. De kolde farver er blå og turkis.

De neutrale farver opfattes hverken som kolde eller varme.

De neutrale farver er de grønne nuancer og nuancerne mellem lilla og magenta. En blålilla kan f eks virke kold i forhold til en rød, men varm i forhold til en blå. 

Kendskab til farvernes 'temperatur', kan hjælpe til at skabe det udtryk du ønsker når du maler. Prøv for sjov at male et billede i varme farver, et i kolde og et i en kombination af varme og kolde farver. Alt efter hvilken mennesketype du er, vil du have forkærlighed for enten det ene eller det andet - er dine yndlingsfarver varme eller kolde?

Kolde og varme farver

De varme farver har bogstaveligt talt en varmende virkning, ligesom kolde farver har en kølende virkning. For eksempel klagede de ansatte på et kontor med blå vægge, over, at de frøs. Ved at skifte til en varmere vægfarve fik de ansatte det bedre - selv om rumtemperaturen objektivt set var nøjagtig den samme, nemlig 21º C.

Der er ikke tale om en absolut tvedeling mellem varme og kolde farver, snarere om et mere eller mindre. En varm-kold kontrast kan være stor eller lille. Den kan være så stor at den nærmer sig et komplementært forhold. Og den kan være så lille, at det drejer sig om nabofarver.

Tre regler for kolde og varme farver

Der er flere faktorer der spiller ind, når man skal bedømme, om en farve er varm eller kold og bedømmelsen vil altid være afhængigt af, hvad man sammenligner med.

  1. Kulør: De varme farver er de røde, orange og gule kulører, hvoraf den orange farve er den varmeste. De kolde farver er de turkise og blå kulører og her er den turkisblå den koldeste farve.
  2. Nuance: på en skala af røde kulører vil vi igen kunne opdele og sige at én nuance af rød er mere varm, end en anden nuance af rød. De kolde røde vil have en lille smule blå iblandet og de varme røde vil ligge tættere op ad den orange. Når man taler om en kold rød, er den altså kold i forhold til en anden rød nuance.
  3. Lysstyrke: Lyse farver (f eks en lyseblå), virker køligere end mørke farver (f eks en mørkeblå).

Udvalgte artikler